tiistai 29. elokuuta 2017

Syksystä 2017 alkuvuoteen 2018


Kesä on jo loppusuoralla ja on aika aloittaa syksyn marttailu. Syyskauden 2017 toimintasuunnitelman lisäksi julkaisemme samalla myös alkuvuoden 2018 marttailtojen teemat. Näin helmikuun Vuosikokouksessa valittavalle uudelle hallituksellekin jää hiukan enemmän aikaa suunnitella kevättä 2018.

Muistathan, että tämän blogin pitäminen loppuu pikkuhiljaa. Tikkurilan Marttojen uutiset, ajankohtaiset asiat ja tapahtumat julkaistaan jatkossa uudistuneilla martat.fi -nettisivuilla. Siellä löydät Tikkurilan Marttojen kuulumiset helposti vaikkapa kirjoittamalla hakukenttään "Tikkurilan Martat". Lisäksi löydät marttauutisia "Tikkurilan Martat vinkkaa" Facebook -sivuilla. Sitä voit lukea vaikka et muuten käyttäisikään Facebookia. Linkki on Martat -nettisivuilla. 

Syksystä 2017 alkuvuoteen toimintasuunnitelma löytyy myös sieltä.

Syyskauden aloitamme ulkoilemalla Vantaan suosituimmalla ulkoilualueella Kuusijärvellä keskiviikkona 6.9. klo 17.30 alkaen. Lue lisää toimintasuunnitelmasta. 

Tervetuloa mukaan Tikkurilan Marttojen marttailtoihin ja kulttuuritapahtumiin. 

torstai 18. toukokuuta 2017

Pottua pöytään ja 105 perunareseptiä


Koivun mahlaa - tervetuloa marttailtaan. Koivun mahla, puun eliksiiri virtaa vain lyhyen aikaa keväisin. Muistathan, että mahlan valuttamiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Mutta ei vain koivun mahlaa, vaan perunasuklaakakkua ja kaneliässiä ja kaikkea siltä väliltä.



Pottua pöytään laitettiin Tikkurilan Marttojen kevätkauden 2017 viimeisessä marttaillassa, kun "Syötiin yhdessä". Ruokamartta Merja jatkoi siitä mihin puutarhamartta Merja oli omassa esityksessään aiemmin keväällä lopettanut. Nyt puhuttiin perunaruuista ja mihin kaikkeen peruna sopii ja taipuu.


Tilliä, rosmariinia, timjamia, korianteria. Puhuttiin, haisteltiin, tunnistettiin ja maisteltiin myös perunan kaveriksi sopivia tuoreita yrttejä, joilla pöydät oli koristeltu. Monet tuoreet yrtit tuoksuvat parhaiten, kun niitä heilauttaa ja oksia nostelee.


Paljon erilaisia perunaruokia ja perunan kanssa syötäväksi sopivia lisukkeita olivat marttamme valmistaneet. Perunasalaattia (jossa öljy-viinietikkakastike), perunapiirakoita, perunalettuja, humusta, tsatsikia, espanjalainen perunapaistos, lohisalaattia.


Jälkiruokapöydästä löytyi erilaisia perunakakkuja, porkkanakakkua, pikkuleipiä mm kaneliässiä. Pöydän kruununa tietenkin ruokamartta Merjan valmistama perunasuklaakakku, joka nautittiin vatkatun vaniljavaahdon kanssa. Vaniljavaahto sopi hyvin myös kahvin joukkoon.

Nyyttikestit eli ”nyyttärit” sopivat hyvin useamman ihmisen kokoontumiseen, kun halutaan nauttia yhdessä monipuolisesta valikoimasta eri ruokalajeja. Näin yhden henkilön panos ja kustannukset jäävät suhteellisen pieniksi. Monipuolinen kattaus on ilo silmälle ja myös vatsat täyttyivät. Kaikkeahan maistettiin. Nyyttikestit sopivat myös marttailuun - yhdessä tekemiseen.


Kiitos martoillemme kevätkaudesta 2017. Tavataan viimeistään syyskauden avauksessa Kuusijärvellä keskiviikkona 6.9. (lisätietoa tulee lähempänä ajankohtaa).

Lisää tietoa Tikkurilan Marttojen toiminnasta löydät myös uusilta Martat -nettisivuilta. 
Sieltä löydät myös 105 kpl marttojen perunareseptiä.

Hyvää kesää ja muistetaan vierailla marttatapahtumissa ja marttojen kesäkahviloissa eri puolilla Suomea liikkuessamme.




torstai 11. toukokuuta 2017

Marttailta 17.5. - "Syödään yhdessä perunaherkkuja eri muodoissa"

Kevätkauden viimeisen marttaillan keskiviikon 17.5.2017 teemana on "Syödään yhdessä perunaherkkuja eri muodoissa", Marttaillan huipennukseksi luvassa on ruokamartta Merjan valmistama perunasuklaakakku. Toivomme marttojen osallistuvan marttaillan toteutukseen tuomalla jotain keväistä ja mielellään perunaista maisteltavaa ”nyyttäri” periaatteella. Näin toteutamme marttojen periaatetta ”Elämä on parasta yhdessä tekemällä” ja tällä kertaa myös ”yhdessä syömällä”.
Marttaillan aloitammme kuulumisten vaihtamisella klo 17 ja illan ohjelmalla klo 17.30. Paikka on tuttu Simonkodin Päivätila, Simontie 5 B, Vantaa.

tiistai 9. toukokuuta 2017

"Lähiympäristö kuntoon" -talkoot Simonkodissa



Tikkurilan Martat ottivat Vantaan kaupungin haasteen vastaan osallistumalla yhdessä Simonkodin asukkaiden ja henkilökunnan kanssa "Lähiympäristö kuntoon" -talkoisiin tiistaina 9.5.2017.


Päivä oli viileähkö, välillä yritti sataa luntakin, mutta reippaat talkoolaiset tarttuivat kaupungin toimittamiin roskien keräyspihteihin, haravanvarsiin suojakäsineet kädessä ja roskapussit mukana. Osa Simonkodin asukkaista osallistuivat yhteisiin talkoisiin ulkoilemalla marttojen ja henkilökunnan kanssa. 



Jätesäkit täyttyivät ja Simonkodin pihapiiri siistiytyi. 


Kevät saa tulla ja kasvit voivat kasvaa. Siistissä pihapiirissä on hyvä ulkoilla kesän aikana. 


Yksi asia meitä marttoja ihmetytti. Mistä niin paljon tupakantumppeja oli kasaantunut Simonkodin oven läheisyyteen ja seinän viereisen pensasrivistön juurelle? Tupakantumpin maatuminen kestää pitkään...20 vuotta. Voisikohan Vantaan kaupunki hankkia tumppiroskiksen?  

Lopuksi maistuikin jo Simonkodin tarjoama mehu ja yhdessä juteltiin hetkinen päivän työn tuloksista ja kevään odotuksesta. Kiitos Simonkodin iloisille asukkaille ja henkilökunnalle seurasta ja yhteisestä iltapäivästä.




perjantai 5. toukokuuta 2017

"Hetki on käsillä" Päiväkoti Käpälämäessä


Huhtikuussa 2017 Tikkurilan Marttojen Arja, Hilkka ja Maaret kävivät vierailulla Vantaan Hiekkaharjussa sijaitsevassa Päiväkoti Käpälämäessä. 

3-5 vuotiaiden kanssa juteltiin käsitöiden tekemisestä, tutustuttiin erilaisiin neulatyynyihin ja neulakirjaan ja mihin niitä käytetään. Mukana oli myös Maaretin yli 60-vuotias Kaisa -nukke. Kaisa -nuken ikä herätti pohdintaa minkälaista Suomessa on silloin ollut, kun nukke on tehty. Todettiin yhdessä, että dinosauruksia ei ole ollut, mutta erilaista kuitenkin.


Tärkein asia oli oppia napinompeleminen, Huopalehtiin ja kukkiin ommellut napit kiinnitettiin Nappipuuhun, joka osallistuu Marttojen "Hetki on käsillä" -kampanjan Nappipuu -kilpailuun. Apua lapset tarvitsivat langan neulaan pujottamiseen ja alussa hiukan napin ompeluun, että mistä kautta ja mistä reiästä se neula pitikään pujoittaa. Ahkeria ja reippaita oppimaan kaikki olivat.

Hieno ja värikäs Nappipuu syntyikin. Nyt Nappipuu koristaa Päiväkoti Käpälämäen seinää.


Aamupäivän aikana ehdittiin vielä kokeilemaan sormivirkkausta ja virkkuukoukulla virkkaamista. Lopuksi tehtiin vielä nappihyrrät ja opeteltiin niiden pyörittämistä. 


Tikkurilan Martat kiittävät Käpälämäen henkilökuntaa ja lapsia mahdollisuudesta osallistua päiväkodin aamupäivään. 

torstai 4. toukokuuta 2017

Hattuja ja tangoa viululla marttaillassa


Tikkurilan Marttojen "Hatut ja keväisiä säveliä" -marttaillassa olivat esiintymässä Venla ja Henriikka Vantaan Musiikkiopistosta. Molemmat ovat soittaneet viulua kymmenen vuotta, 3-4 vuotiaista lähtien. Marttaillassa saimme kuulla keväisiä säveliä kahden viulistin yhteisesityksenä. Klassisia, keväisiä säveliä ja tangoa. Kiitos Venla ja Henriikka esityksestä ja marttaillassa mukana olosta. 






Marttaillan toinen teema oli hatut, päähineet, hiuskoristeet. Tyylikkäitä hattuja, hiuskoristeita ja hauskoja vaikkapa T-paidan helmasta tehtäviä hiuspantoja hiuksia suojaamaan olivat osallistujat ottaneet kaapeista esille. 

Kiitos martoillemme ja yllätysvierailulle tulleille Korson ja Rekolan martoille. On aina ilo saada marttavieraita naapuriyhdistyksistä.

Samalla tutustuimme Fredriksonin netissä julkaisemaan hattuetikettiin ja HelsinkiKuvia sivuston "Hatut ja Myssyt" -hattukuviin aina 1800-luvulta alkaen. Illan kysymys oli "mikä tai mitkä "Hatut ja Myssyt" -kuvista voisivat liittyä marttoihin? Käypä tutustumassa linkistä kuviin.


Voisi sanoa, että tämän kertainen marttailta piti sisällään kulttuurikeitoksia. "Kulttuurikeitoksia" Venla ja Henriikka saivat myös kiitokseksi esiintymisestä ja mukanaolosta. Näin he pääsevät tutustumaan marttailuun ihan käytännössä. Toivottavasti kuulemme heistä jatkossakin.

Hatut, myssyt, hiuskoristeet ja pannat saivat "kevättuuletuksen" ja ovat valmiita otettavaksi käyttöön kevään ja kesän juhlissa.

torstai 27. huhtikuuta 2017

"Hattuja ja keväisiä säveliä" -marttaillassa 3.5.


Tikkurilan Marttojen martaillassa keskiviikkona 3.5.2017 ollaan keväisissä, hyvänolon tunnelmissa. Saamme vieraaksemme kaksi viulistia Vantaan Musiikkiopistosta. 

Aiemmin juhlistimme 100-vuotiasta Suomea kahvikupeilla. Olisiko nyt hattujen vuoro? Laitathan päähäsi hatun, päähineen tai hiuskoristeen joltain vuosikymmeneltä Suomen 100-vuotista historiaa kuvaamaan. 

Tervetuloa mukaan Tikkurilan Marttojen "Hattuja ja keväisiä säveliä" -marttailtaan keskiviikkona 3.5.2017 Simonkodin päivätilaan, Simontie 5, Vantaa. Aloitetaan tuttuun tapaan klo 17 kahvitellen ja kuulumisia vaihtaen. Vantaan Musiikkiopiston esitys alkaa klo 17.30. Hyvään oloon sopii myös käsitöiden tekeminen. 


sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Perunat parvekkeelta marttailta


Parveke ja terassi voivat olla kaupunkilaiselle paitsi kukkiva puutarha myös satoisa yrttitarha ja perunapalsta, josta vappuna kasvamaan laitetut perunat tuottavat satoa jo heinäkuun alussa. 


Tikkurilan Marttojen Puutarhamartta Merja Eld johdatteli marttamme kesätunnelmiin ja puutarhahommien aloitukseen "Perunat parvekkeelta" -marttaillassa 19.4.2017.
Alkuun pääsee helposti. Tarvitset taimimultaa, siemenperunoita, sangon (kestokassin tai multasäkin). 
Niin ja soraa ja naisten sukkahousut (sukkahousujen värillä ei ole väliä).

Sangon pohjaan tehdään reikiä, joista vesi pääsee valumaan alusastiaan. Ja sitten ne sukkahousut. Sangon pohjalle laitetaan ensin soraa, mutta sukkahousuihin laitettuna "sorakäärmettä" voi käyttää uudelleen, kun sora ei sekoitu mullan joukkoon. 
Voit idättää perunat itse tai ostaa valmiiksi itäneitä perunoita. Merja suositteli hankkimaan siemenperunat puutarhamyymälästä. Silloin varmistat, että siemenperunat ovat terveitä. Siikli tai Timo ovat varhaisperunalajikkeita.

Soran päälle multaa n. 10 cm ja pari siemenperunaa sankoon. Kananmunakenno on hyvä tuki perunoille ja munakenno maatuu mullan joukkoon. Lisätään multaa noin 20 cm ja kastellaan. Kun perunan versot nousevat pintaan lisätään multaa vähitellen kunnes multaa on sangon yläreunaan saakka. Munakennossa voit myös idättää itse perunat. Suihkuta perunoita tarvittaessa.

Kestokassissa perunoiden kasvatus onnistuu samalla tavalla kuin sangossa. Siemenperunoita mahtuu enemmän. Kassin reunat kääritään aluksi rullalle ja nostetaan versojen kasvettua ylös. Perunakassi on helppo ottaa mukaan vaikka mökille loman ajaksi. 

Jos kasvatat perunoita kestokassissa tai multasäkissä, muista molempiin tehdä reikiä, ettei vesi jää seisomaan sisälle ja mädännytä perunoita. 

Samoilla periaatteilla parvekkeella ja terassilla onnistuu niin kasvisten vaikkapa tomaattien kuin yrttienkin kasvatus. Kukat ja kasvit tekevät parvekkeesta ja terassista vihreän keitaan, josta on mukava nauttia kesäkaudesta jo varhaisesta keväästä pitkälle syksyyn. 

Paljon keskustelimme perunankasvatuskokemuksista ja kukista. Merjan puutarhailtaan valitsema aihe oli kiinnostava. Tiesitkö muuten, että peruna lähtee kasvamaan myös puolikkaasta perunasta. Perunat säilytetään talven yli kellarissa, siellä samassa paikassa missä myös pelargoniat ja verenpisarat talvehtivat hyvin. Kokemuksesta moni marttamme tiesi, että kellarissa  talvehtinut kasvi menestyy ja kukkii hyvin seuraavina vuosina. 

Uudet perunat puhdistetaan, huuhdotaan kylmällä vedellä, keitetään suolavedessä, päälle vaikkapa salviavoita. 

Uudet perunat puhdistetaan, huuhdotaan kylmällä vedellä, keitetään suolavedessä, päälle vaikkapa salviavoita. Perunalle sopivat yrtit, persilja, salvia, rosmariini, oregano ja moni muu. Uusia perunoita myös jouluna, kiehauta uudet perunat ja pakasta. Jouluna suoraan veteen hetkeksi kiehumaan.

Kun olimme Merjan opastuksella saaneet perunat multaan ja kasvamaan siirryimme miettimään mitä perunaruokia onkaan. 
Perunaruokiin meidät johdatteli Ruokamartta Merja Pakkanen.

Miltäs kuulostaisi perunasuklaakakku? 


Sitä Merja lupasi tehdä Tikkurilan Marttojen kevätkauden päättäjäisiin keskiviikoksi 17.5. Silloin marttailtaa vietetään nyyttäriperiaatteella ja Syödään Yhdessä. Mitä sinä voisit tehdä ja tuoda tähän marttailtaan? Monta herkullista tarjottavaa marttamme jo lupasivat tehdäkin sillä yhdessä tehden syntyy parhaat marttaillat. Kerro omaista ajatuksista ruokamartta Merja Pakkaselle seuraavassa marttaillassa niin saamme toteutettua monipuolisen perunatarjoilun kevätkauden viimeiseen marttailtaan. 

Tiedätkö muuten mitä on "Nappakastike"? 

Moni meistä nappakastikkeen tunsikin vaikkakin ehkä eri nimellä. Nappakastikkeeseen tulee voita, sipulia, maitoa ja tarjotaan uusien perunoiden kanssa.

Niinkin tutusta ja jokapäiväisestä asiasta kuin "perunasta" muodostui hauska ja hyvää oloa tuottanut marttailta. Välillä naurettiin mahat kippurassa, muisteltiin entisajan perunaruokia ja perunankasvatusta ja perunan historiaa. Perustahan se peruna on tullut nimensä mukaisesti.

Uusilla Martat.fi -nettisivuilla on sadoittain herkullisia ruokaohjeita. Marttojen perunareseptejä on 120 kpl. Käypä kurkkaamassa. 

tiistai 11. huhtikuuta 2017

Puutarha parvekkeella marttailta 19.4.2017

Ehtivätkö juhannusperunat kasvaa parvekkeella?

Kukkiva keidas, satoisa hyötypuutarha, huonekasviviidakko, viihtyisä olotila vai kaikkea tätä? Tikkurilan Marttojen marttaillassa keskiviikkona 19.4.2017 klo 17.30 alkaen puutarhamartta Merja Eld kertoo mm. miten perunan kasvatus parvekkeella onnistuu. 

Kuullaan Merjan vinkit ja vaihdetaan kokemuksia miten parveke voi olla satoisa ja hyvän olon tuoja. Aloitetaan tuttuun tapaan Simonkodin päivätilassa klo 17.00 kuulumisten vaihtamisella ja klo 17.30 illan aiheella.

Tervetuloa puutarha-aiheiseen marttailtaan!

keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Hyvältä näyttää uudet Martat -nettisivut


Tikkurilan Marttoja kokoontui keskiviikkona 5.5. Tikkurilan Kirjaston Mediaosastolle tutustumaan yhdessä uudistuneisiin Martat -nettisivuihin. Paikalla oli 19 kiinnostunutta marttaa. Osa oli tutustunut sivuihin jo heti aprillipäivänä 1.4., kun uudet nettisivut oli avattu, osa näki sivut nyt ensimmäisen kerran. 

Nam käy pöytään - tutustu sivuihin

Hyvähän raikkaita, selkeitä ja informatiivisia Martat -nettisivuja olikin katsoa, kun kirjasto oli toimittanut marttojen käyttöön ison näytön. Oli kuin isoa iPadia olisi käyttänyt. 

Yhdessä totesimme, että sivut palvelevat hyvin myös muita kuin marttoja, jotka etsivät luotettavaksi koettua marttatietoutta vaikkapa nyt ajankohtaisesta ikkunanpesusta ja pääsiäisestä. Ja Martat Chat on hyvä väline kysyä martoilta neuvoa puhelinsoiton tai sähköpostin sijaan.

Moni oli ehtinyt jo etsimään ihan martoille yärkeää tietoa esim. Uudenmaan Martat -piirin tapahtumasivuilta. Tiedot tulevat kyllä, mutta annetaan tekijöille vielä aikaa saada tiedot ja "sivupalikat" paikoilleen. Palautetta virheistä voi myös lähettää. 

Myöhemmin uusien nettisivujen alle tulee myös Tikkurilan Marttojen oma blogisivusto. 

perjantai 31. maaliskuuta 2017

Martat.fi -nettisivut ovat uudistuneet

Martat.fi -nettisivut ovat uudistuneet. 

Tutustu, ylläty ja löydä uusia asioita, mielenkiinnon kohteita, neuvoja, vinkkejä ja erilaisia tapoja toimia. Tule tutuksi marttojen kanssa ja mukaan monipuoliseen toimintaan. 

Tikkurilan Marttojen blogisivut toimivat toistaiseksi tutussa osoitteessa, mutta jatkossa myös me siirrymme uusien Martat.fi -nettisivujen alle. Löydät jo nyt linkin uusilta Martat.fi -nettisivuilta Tikkurilan Marttojen -blogiin.


Oletko jo tutustunut "Kysy Martalta" -chatiin? 

Voit kysyä ruokaan, ravitsemukseen ja kodinhoitoon liittyvistä asioista kotitalousasiantuntijalta. Kysy Martalta -chatin palvelu on maksuton ja nimetön. Chatin aukioloajat ja tiedot teemaviikoista löydät Martat.fi -nettisivuilta. Chatin kiinni ollessa löydät tietoa myös nettisivujen Marttakoulu -osiosta.

Elämä on parasta itse tehtynä ja marttailu on mukavaa. Tule mukaan!

Uudistuneisiin Martat.fi -nettisivuihin voit tutustua tästä.




maanantai 27. maaliskuuta 2017

Marttailta 05.04.2017 klo 17.30 Tikkurilan Kirjastossa

Uudet Martat.fi -nettisivut tutuiksi

Tikkurilan Marttojen marttaillassa keskiviikkona  05.04.2017 klo 17.30 alkaen tutustumme huhtikuun alussa uudistuneisiin Martat.fi -nettisivuihin. Tikkurilan Kirjasto järjestää meille ison näytön, joten et tarvitse omaa tietokonetta mukaan. Käsitöitä toki voi samalla tehdä. 

Kokoonnumme tällä kertaa Tikkurilan Kirjaston Musiikkiosastolla, Lummetie 4, Vantaa. Kirjaston pääovesta sisään ja ennen vasemmalla puolella olevaa kahviota Musiikkiosastolle. 

Kirjaston kahvio on avoinna klo 19 saakka, joten ehdit piipahtaa omakustanteisesti kahvilla ennen marttaillan alkua. 

Nähdään marttaillassa Tikkurilan Kirjastossa keskiviikkona 05.04.2017

Marttaillan vetää somemartta Maaret Weide.


torstai 23. maaliskuuta 2017

"Suomi 100" marttailta runojen parissa


Tikkurilan Marttojen iäkkäin martta Lyyli Lehijoki, lähes 100-vuotta,  ei valitettavasti päässyt osallistumaan keskiviikon 22.3.2017 marttailtaan. Iltaa vietettiin runojen parissa alkaen Suomen sodasta ja päätyen keskiviikon 22.3. teksteihin. 

Runot ja sikermät olivat monet naisiin, naisten tunteisiin ja naisten elämään liittyviä. Ne nostattivat niin esittäjien kuin kuulijoidenkin pintaan tuntemuksia, joihin oli helppo samaistua. Vaikka runo oli 1800-luvulta niin se sisälsi paljon asioita, jotka olisivat voineet olla nykyajalta. Mieluisimmat ja koskettavimmat runot löytyvät mikä mistäkin, kirjoista, vanhoista hautapaaseista, lehdistä ja tänä päivänä somesta.

Eeva Kilven runo "Elämä evakkona" aloitti runokavalkadin.  
"Mie rakastin sinnuu ku Karjalaa, mie rakastin sinnuu ku kessää, mie rakastin sinnuu ku issää ja äitii, mie rakastin sinnuu ku lapsiain."

Piispa Irja Askola on kirjoittanut useita naisista kertovia runoja; 
"Minun iloinen kiitokseni saa noissa vanhoissa eläkeläisnaisissa..."

Vappu Taipaleen sanat naisista pitää paikkansa tänä päivänä, mutta olisivat voineet olla sanottu jo vuosikymmeniä sitten; "Me emme ole kestävyysvae vaan kestävyystae"

"Vänrikki Stoolin tarinat" Paavo Kajanderin suomentamina on monelle tuttu kirja kouluajalta. Joku sanoisi sen olleen "pakkoluentaa". "Matkamiehen näky" -runo kertoo kahdesta kaatuneesta veljeksestä ja heidän äidistänsä. Ramsayn veljeksistä kertovan runon nimi on "Matkamiehen näky". Sankarimyytin lisäksi Runeberg tuo runossa esiin, miten tärkeää on muistaa kaatuneita. Runossa mainitut Ramsayn veljekset olivat ainoa Ruotsin armeijan upseerinarvoinen veljespari, joka kuoli 1808–1809 sodassa.

Eeva Kilven runokirja "Kiitos eilisestä" sisältää lyhyitä "marttamaisia" runoja.
“Minä pesin tänään ikkunat! Minä pesin tänään ikkunat!! Minä pesin tänään ikkunat!!!” 

"Maailmantekijä"-nimistä T.H. Körnerin lasten runoa lausuttiin 1960-luvulla kouluissa.
" Oli Pekka ilkimys aikamoinen ja kujeissa vailla vertaistaan. Oli syypää hän, ei koskaan toinen mikä kepponen kylässä sattuikaan." 

"Pielisen balladi" on Kaisu Pato-ojan kirjoittama pitkä runo, joka alkaa sanoilla "Talo täynnä turusia...."Tämä oli niitä runoja, kun lukijaa oli vaihdettava kyyneleiden keskellä. 

Koskettavan runon voi löytää vaikkapa vanhasta hautapaadesta, kuten Tadeusz Rozewicz'n "Kertomus vanhoista naisista"
"Minä pidän vanhoista naisista, rumista naisista, motkottavista mummoista? He ovat maan suola."

Runot ovat usein synkkiä, harmaa sävyisiä, täynnä tuskaa ja ikävää. Ovatko ne suomalaisten peruskuva elämästä? Onneksi monesta löytyy kuitenkin usko elämän jatkuvuuteen ja iloon. "Tahdon tanssia tangon, ei tahdon tanssia kanssasi valssin...."


Mielisuimmat runot ja sikermät voi myös kerätä kirjaksi, kuten kässämartta Arja on tehnyt. Mukana on kuvia oman elämän ajalta tai tekstiin sopivia. Arjan runokirjassa on muistot hänen tekemistään käsitöistä.
"Rakastatko minua vielä, kun....? sopi hyvin 

J.L. Runebergin "Vänrikki Stålin tarinoihin palattiin vielä marttaillan lopussakin. Lyyliä muistettiin pitkin iltaa ja hänen aiempia muisteluitaan.
 
"Yhä vieläkin Lotta Svärdistä puhe syntyvi toisinaan, kun iltavalkean ääressä
sotakumppani kohdataan."

Lauri Pohjanpään runossa "Kuningas Tigranes" kerrotaan myös naisesta.
"Oli joutunut kuningas Tigranes kera nuoren puolison. sotavangiksi Suuren Kyyroksen. hänen eessään vangit on. -En rukoile omasta puolestain kun vetoan laupeutees, mutta vaimoni anna armostas. hänet maahnsa päästä suo. Hän on nuori kuin nousu auringon, hänen eessään elämä ois. Hän on ruhtinatar, älä orjuuteen pään ihanan taipua suo. ei luotu kahletta kantamaan ole Jumalan muoto tuo."

Marttaillassa tarjoiltiin kahvia ja teetä kuten tapana on. Liekö "Martta -täti" ollut myös martta 1950- luvulla? Riitta Pakkasen omakustanteesta "Orpojen sielujen saari" löytyi marttaillan päätteeksi sopiva teksti;
"Martta-täti  tarjoili kahvia ja reilulla rasvasillin paloilla päällystettyjä voileipäkeksejä. Huhhuh! "Kiitos, kiitos, hyvää oli, oikein hyvää." Täti hyrisi tyytyväisenä. "Hei, hei, nähdään!" Taskun kohdalla rasvaläiskä."

Kiitos kaikille mukana olleille ja illan kahviemännälle. Tunteet olivat pinnassa, kyyneleet valuivat, mutta niin helskyi naurukin. Yhdessä todettiin silmäkulmasta ja poskilta kyyneleitä pyyhittäessä, että "kyllä kotona ihmetellään, että marttaillassako olit..." 

maanantai 13. maaliskuuta 2017

Marttailta keskiviikkona 22.3.2017 "Suomi 100-vuotta".


Keskiviikon 22.3.2017 Tikkurilan Marttojen marttailtaa vietämme "Suomi 100" -teemalla. 

Toivottavasti saamme vieraaksemme Tikkurilan Marttojen iäkkäimmän martan Lyyli Lehijoen. Hän täyttää tänä vuonna 100-vuotta. Kuulemme illan aikana Lyylin muistoja ja elämänkokemuksia vuosikymmenten varrelta. 

Varaudutaan kuitenkin pitämään marttailta teemalla "Tästä runosta pidän", jos Lyylille tulee osallistumiseste. Ota mukaasi sinulle tärkeä runo, jonka haluat lausua muillekin ja kertoa miksi runo on sinulle tärkeä. 

Tervetuloa marttailtaan, aloitetaan tuttuun tapaan klo 17 kuulumisten vaihtamisella ja kahvittelulla. Klo 17.30 siirrymme illan teemaan. Paikka myös tuttu Simonkodin Päivätila, Simontie 5.

torstai 9. maaliskuuta 2017

"Muhviterapiaa" tekijöille ja käyttäjille


"Muhviterapia" on hauskaa, iloista ja innostavaa puuhaa. Näin saimme todeta jälleen kerran Tikkurilan Marttojen "Muhviterapiaa" marttaillassa keskiviikkona 8.3.2017, kun tuunasimme ja koristelimme muhvirunkoja valmiiksi edelleen käyttäjille toimitettavaksi.

Tästä se lähtee - kopallisesta lankoja. Kaikki pesukestävät käyvät. Ohuemmista langoista tehtiin kukkia, perhosia ja muita hypisteltäviä koristeita niin muhvien päälle kuin sisäpuolellekin.







Kuin sukkaa kutoisit. Muhvin reunaan resorit ja keskelle sileää tai mitä neulosta nyt haluatkin tehdä. Voit myöskin virkata keskikohdan ja neuloa resorit erikseen poimimalla reunoista silmukat.








Illan aikana valmistui toista kymmentä valmista muhvia ja kaikki oman näköisiänsä. Osa tehtiin myös syliin laitettaviksi "liinoiksi", joissa on erilaisia hypisteltäviä juttuja.

Tekemistä jatketaan Tikkurilan Marttojen "Hyvänmielen Kässäkahvilassa" kuukauden toinen torstai ja myös kotona. Muhvien tekeminen on "koukuttavaa" hommaa. Muhveja on itsekin mukava pyöritellä käsissä. Illan aikana yllätyimme toistemme kasaamista muhveista mitä niiden sisältä löytyikään. Ilo ja nauru ainakin olivat marttaillassa pinnalla.








Kiitos kässämartta Pirjo Kukalle muhvirungoista ja langoista. Yhteistyö yli marttayhdistysrajojen toimi tässäkin. Puolivalmiiden osien yhdistäminen sai tekijöidenkin ideat pursuamaan ja valmista syntyi hetkessä.

sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Vuoden martat 2016 ja pikkumartan diplomi



Vuosikokouksessa 22.2.2017 muistettiin vuoden 2016 aikana aktiivisesti toimineita marttoja.


Vuoden Martat 2016 ovat marttaopintoihin osallistuneita marttoja.
Marjo-Riitta Aho-Metsäpelto suoritti Marttojen Taitoavain 1. -tutkinnon.


Taitoavainmerkit ja kunniakirjat luovutettiin Tikkurilan Marttojen vuosikokouksessa.
Harrastemerkin Decoupage–askartelusta suoritti Maaret Weide. Merkki luovutetaan Uudenmaan Marttojen kevätkokouksessa toukokuussa 2017.


Ensimmäisen marttaopiskelunsa kunniakirjan vuosikokouksessa sai pikkumartta Ada Wennermark.

Adan leipoma kuivakakku oli kaikkien maisteltavana vuosikokouksen kahvipöydässä.








Oletko kiinnostunut marttaopinnoista? Taitoavaimen suorittamisesta, osaajapassista tai vaikkapa harrastemerkin suorittamisesta? Tutustu mahdollisuuksiin marttojen sivuilla ja kysy lisää Tikkurilan Marttojen puheenjohtaja Paula Mertalta. Paula on myös yhdistyksemme koulutusmartta. 

Lisätietoa löydät täältä Marttaopinnot

Tikkurilan Marttojen hallitus 2017 ja vastuumartat


Tikkurilan Marttojen vuosikokouksessa 22.2.2017 valittiin useita uusia hallituksen jäseniä. Uudet hallituksen jäsenet tuovat uusia ajatuksia toimintaan ja se on hyvä asia. Vuosikokouksessa sovittiin, että voidakseen hyvin marttayhdistyksellä on oltava useita vastuumarttoja ja vapaaehtoisia marttoja osallistumaan eri tapahtumiin ja toiminnan toteutuksiin. Tehtäviä ja vastuualueita on myös hallituksen ulkopuolisille martoille.

Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Paula Merta. Järjestäytymiskokouksessa valittiin kaksi varapuheenjohtajaa. 1.varapuheenjohtaja on Päivi Kupari ja 2.varapuheenjohtaja Marjo-Riitta Aho-Metsäpelto. Muut hallituksen jäsenet ovat Merja Eld, Riitta Lehtonen, Merja Pakkanen ja Maaret Weide. 

Tikkurilan Marttojen toiminnantarkastajaksi vuosikokouksessa valittiin Sirpa Luostarinen ja varalle Tuulikki Andersin.

Paula Merta, yhdistyksen puheenjohtaja ja koulutusmartta.
Päivi Kupari, 1.varapuheenjohtaja, kummimartta, somemartta (vara)
Marjo-Riitta Aho-Metsäpelto, 2.varapuheenjohtaja ja kulttuurimartta

 
Riitta Lehtonen, yhdistyksen sihteeri 

Merja Eld, puutarhamartta ja
hyvinvointimartta
Merja Pakkanen, ruokamartta
Maaret Weide, somemartta, kässämartta (vara), kummimartta
Hallituksen ulkopuolelta vastuumartoiksi on valittu seuraavat henkilöt;


Helena Kärnä, tiliasioiden hoitaja

Arja Kolsi-Hyvönen, yhdistyksen kässämarttta

Hilkka Saalasti, kummimartta
Liisa Sipponen, marttailtojen emäntämartta
Sirpa Toivo, kirjanpitäjä ja toiminnantilastointi vastaava

Tikkurilan Martoissa on 128 jäsentä, joten toiminnan sujuvuuden kannalta on hyvä, että vapaaehtoisia marttoja löytyy jatkossakin eri tapahtumiin ja toimintaan mukaan. Ole siis rohkea ja tule mukaan. 

(Tiedot päivitetty 31.3.2017)