torstai 18. toukokuuta 2017

Pottua pöytään ja 105 perunareseptiä


Koivun mahlaa - tervetuloa marttailtaan. Koivun mahla, puun eliksiiri virtaa vain lyhyen aikaa keväisin. Muistathan, että mahlan valuttamiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Mutta ei vain koivun mahlaa, vaan perunasuklaakakkua ja kaneliässiä ja kaikkea siltä väliltä.



Pottua pöytään laitettiin Tikkurilan Marttojen kevätkauden 2017 viimeisessä marttaillassa, kun "Syötiin yhdessä". Ruokamartta Merja jatkoi siitä mihin puutarhamartta Merja oli omassa esityksessään aiemmin keväällä lopettanut. Nyt puhuttiin perunaruuista ja mihin kaikkeen peruna sopii ja taipuu.


Tilliä, rosmariinia, timjamia, korianteria. Puhuttiin, haisteltiin, tunnistettiin ja maisteltiin myös perunan kaveriksi sopivia tuoreita yrttejä, joilla pöydät oli koristeltu. Monet tuoreet yrtit tuoksuvat parhaiten, kun niitä heilauttaa ja oksia nostelee.


Paljon erilaisia perunaruokia ja perunan kanssa syötäväksi sopivia lisukkeita olivat marttamme valmistaneet. Perunasalaattia (jossa öljy-viinietikkakastike), perunapiirakoita, perunalettuja, humusta, tsatsikia, espanjalainen perunapaistos, lohisalaattia.


Jälkiruokapöydästä löytyi erilaisia perunakakkuja, porkkanakakkua, pikkuleipiä mm kaneliässiä. Pöydän kruununa tietenkin ruokamartta Merjan valmistama perunasuklaakakku, joka nautittiin vatkatun vaniljavaahdon kanssa. Vaniljavaahto sopi hyvin myös kahvin joukkoon.

Nyyttikestit eli ”nyyttärit” sopivat hyvin useamman ihmisen kokoontumiseen, kun halutaan nauttia yhdessä monipuolisesta valikoimasta eri ruokalajeja. Näin yhden henkilön panos ja kustannukset jäävät suhteellisen pieniksi. Monipuolinen kattaus on ilo silmälle ja myös vatsat täyttyivät. Kaikkeahan maistettiin. Nyyttikestit sopivat myös marttailuun - yhdessä tekemiseen.


Kiitos martoillemme kevätkaudesta 2017. Tavataan viimeistään syyskauden avauksessa Kuusijärvellä keskiviikkona 6.9. (lisätietoa tulee lähempänä ajankohtaa).

Lisää tietoa Tikkurilan Marttojen toiminnasta löydät myös uusilta Martat -nettisivuilta. 
Sieltä löydät myös 105 kpl marttojen perunareseptiä.

Hyvää kesää ja muistetaan vierailla marttatapahtumissa ja marttojen kesäkahviloissa eri puolilla Suomea liikkuessamme.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi. Julkaisemme kommenttisi ja vastaamme siihen mahdollisimman pian. Terveisin Tikkurilan Martat