sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Tikkurilan Martat ja nuoret pohtivat yhdessä itsenäisen asumisen asioita


Torstaina 27. lokakuuta Tikkurilan Martoista Paula, Marjo-Riitta ja Hellevi kävivät vierailulla Simonkylän vanhusten palvelukeskuksessa tapaamassa sinne muuttaneita nuoria.  Vastaanottamassa meitä oli Vantaan kaupungin Nuorten palvelut Ohjaamosta Niina Kaksonen. Simonkylän hoivakodin 4 kerroksessa asuu vuokralaisina tällä hetkellä neljä miestä ja kaksi naista. Jokaisella on oma huone ja yhteistiloissa on keittiö ja ns. vapaa-ajan tila. Lisäksi heidän käytössä on mm.  sauna ja pesutupa.

Aloitimme tapaamisen kahvituokiolla, jossa nautimme Marttojen tuomaa kakkua ja juustobroileripiiraita. Keskustelu oli välitöntä ja nuoret kertoivat kokemuksiaan palvelutaloasumisesta. Heillä on mahdollisuus tavata ja viettää yhteistä aikaa talossa asuvien asukkaiden kanssa. Julkisuuttakin asuminen on saanut.

Miten martat voivat auttaa ja tukea nuoria? Martat tekevät niin Marttaliitossa, Uudenmaan Martat -piirissä kuin monessa marttayhdistyksessäkin yhteistyötä nuorten kanssa helpottaakseen nuorten oppimista itsenäiseen elämään järjestämällä mm. ruokakursseja, opastusta kodinhoitoon, raha-asioiden hoitoon. Tikkurilan Martat ovat myös mukana nuorten kanssa tehtävässä työssä. Tällä kertaa Tikkurilan Marttojen Marjo-Riitta johdatteli arjen haasteisiin. Kuten tiedämme, arki ei ole aina hauskaa ja pelkkää biletystä vaan mm. omaan kotiin muuttaminen on iso askel. Koti tuo mukanaan vastuuta, siitä on pidettävä huolta, vuokra on maksettava ajallaan samoin kuin muut laskut. Lisäksi kodista on pidettävä huolta ja kaupassakin on käytävä säännöllisesti.

Paula antoi vinkkejä kodin siivouksesta. Sen tärkeydestä viihtyvyyden lisäämiseksi. Paula oli tuonut mukanaan oivan setin Sini-tuoteperheen tuotteita, joita esiteltiin yksitellen. Myöskin vanhan ajan konstit tulivat nuorten tietoisuuteen kuten etikan ja ruokasoodan käyttö puhdistusaineena, sappisaippun käyttöä likatahrojen poistossa sekä miten vanhalla villasukalla saa näppärästi lattialla olevat villakoirat helposti pois. Nuoret kysyivät aktiivisesti eri välineiden käytöstä. Marttojen sivuilla voit tehdä testin millainen siivooja sinä olet ja löydät vinkkejä kodin siivoamiseen.

Viimeiseksi keskusteltiin ruoanlaitosta. Hellevi kertoi mm. miten hyödyntää eri kauppaketjujen lähettämiä ruokamainoksia.  Miten suunnitella ostokset ja viikon ruokalistat niin, että ruokahävikki on minimaalinen. Hyvänä vinkkinä on pitää viikossa ns. ripepäivä eli valmistaa ruokaa ns. tanssien tähteiden kanssa. Nuoret saivat ottaa luettavakseen Marttojen esitteitä Kotiruokaa kolikoilla, Vartissa valmista, Opas terveeseen syömiseen ja Kokataan kotona. 

Pari tuntinen tapaaminen sujui hyvinkin nopeastiNuorten mukavien nuorten kanssa. Kiitos mukana olleille nuorille, Simonkodin Palvelukeskukselle ja Vantaan kaupungin Nuorten palvelut Ohjaamon Niina Kaksoselle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi. Julkaisemme kommenttisi ja vastaamme siihen mahdollisimman pian. Terveisin Tikkurilan Martat