keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Asia oli Pihvi.

Mikä sinulle maistuisi - lehtipihvi, ulkofilepihvi, sisäfilepihvi vai pippuripihvi? Tikkurilan Marttojen lihaillassa K-supermarket Ylivedossa Tikkurilassa saimme maistella näitä kaikkia. 

Opimme myös miten fileestä poistetaan kalvot, miten pihvi leikataan ja miten erilaiset pihvit valmistetaan. Ja kun ostat kokonaisen ulko- tai sisäfileen niin mitä kaikkea siitä voi valmistaa pihvien lisäksi.
Tikkurilan Martoilla oli ilo ja kunnia päästä tutustumaan K-supermarket Ylivedon lihamestari Mikan ja keittiömestari Arton opastuksella lihankäsittelyn saloihin tiistaina 25.10.2016.
Lihailtaan osallistui 18 marttaa. Kysymyksiä sinkoili alusta alkaen kaikesta mahdollisesta niin lihankäsittelyyn, ruuanvalmistukseen kuin hirven- ja hevosenlihankin valmistamiseen. Marttoja kun ollaan toki näitäkin lihaherkkuja marttojen pakastimissa oli odottamassa valmistusta. Nyt olitiin ammattilaisten luona saamassa oppia ja ohjeita.


Tästä se lähtee. Ensimmäinen askel niin ulko- kuin sisäfileenkin käsittelyyn on kunnollinen veitsi. Lihamestari Mikan nimikkoveitsi Ylivedossa on tämä oranssipäinen suhteellisen kapeateräinen veitsi. Toki leveäteräisellä kokkiveitselläkin fileestä kalvojen poistaminen onnistuu, mutta kapeateräisempi on kätevämpi.

Sekä ulko- että sisäfileen käsittely aloitetaan poistamalla siitä kalvot. Kalvoihin jää aina jonkin verran lihaa ja siksi ne voi käyttää jauhelihan joukossa. Jos käytössäsi on lihamylly niin sinne vaan jauhautumaan muun lihan joukkoon.

Lihassyyt näkyvät tässä kuvassa melko selvästi eli suunta on vasemmalta oikealle. Fileestä pihviä leikattaessa leikkaussuunta on Mikan veitsen mukainen eli poikkisyin.
Vähän rasvaa on hyvä jättää fileestä leikattuun pihvin, se antaa makua ja tekee pihvistä mehevän.



Sitten päästiinkin jo pihvin paistamiseen keittiömestari Arton opastuksella. Tässä paistumassa on ulkofileestä nuijittu lehtipihvi. Muovin sisällä pihvi on helppo nuijia joko rystysillä tai lihanuijalla ohueksi. 


Hyvän lihan tunnistaa siitä, kun sormella kevyesti painaen pihvin keskelle jää painauma. Tämä on sisäfilepihvi. Mika vinkkasi, että kun ostaa kokonaisen fileen niin siitä saa monta erilaista ruokaa; pihvien lisäksi, palapaistia fileen ohuemmista päistä ja jauhelihaa loppuosista. Pihvejä kannattaa myös pakastaa.


Pippuripihviä kiitos! Arto käytti kolmenpippurinsekoitusta, jota oli astiassa. Sisäfilepihvin reunat pyöräytettiin pippurisekoituksessa ennen paistamista.

Pippuripihvit valurautapannulle paistumaan ja karkea sipulisilppu mukaan, kun pihvit ovat sopivasti kypsyneet. 

Pippuripihvit saivat lisämakua kastikkeesta. Jos olisi ollut mahdollisuus niin Arto olisi käyttänyt kastikkeeseen punaviiniä ja kermaa, mutta ilman viiniäkin maut ja mausteet olivat herkulliset.

Itse tehtyä maustevoita a la Arto. Voita, silputtua persijlaa, voimakasmausteista kastiketta ja olikohan vielä valkosipuliakin. Arton vinkki kuitenkin oli se, että tee maustevoi itse, kääri se pötköksi ja leikkaa sopiviksi viipaleiksi ja PAKASTA. Silloin sinulla on aina mahdollisuus ottaa tuoretta maustevoita pakastimesta sulamaan juuri sen verran kuin tarvitset. 

Miten sinä valmistat perunalaatikon? Keittiömestari paistaa ensin perunaviipaleet pannulla, maustaa ne ja laittaa uuniin. Jos ruuan kanssa on kermainen kastike, niin silloin perunat ilman kermaa eli ei kahta kermaa yhtä aikaa samalle aterialle. Nämä perunalaatikot ovat muuten samanlaiset, mutta vasemmanpuoleisessa on lisäksi kermaa. Molemmat "veivät kielen mennessään".

Tikkurilan Martat kiittävät K-supermarket Ylivedon kauppias Jouni Montoa, keittiömestari Artoa (kuvassa) ja lihamestari Mikaa (kuvassa) mielenkiintoisesta ja herkullisesta lihaillasta. Näillä opeilla ja neuvoilla meidän on hyvä valmistautua Pyhäinpäivän viettoon ja Joulun tuloon. 
Illan aikana meillä oli mahdollisuus maistaa niin monenlaista lihaherkkua, että olimme ihan onnesta ymmyrkäisiä kotiin lähtiessä. Eräs marttamme kiteytti varsin hyvin kaikkien yhteisen ajatuksen, että
"miten liha voikin olla näin mureaa, ettei tarvitsisii edes hampaita sen syömiseen". 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi. Julkaisemme kommenttisi ja vastaamme siihen mahdollisimman pian. Terveisin Tikkurilan Martat