lauantai 5. maaliskuuta 2016

Kukkien hoitoa ja muistoja kukista

Marttaillassa 24.2 Kukkien hoitoon meidät johdatteli Tikkurilan Marttojen Leena Alhola. 

Miksi pidämme kukkia?
Ne ovat kauniita, viehättävät muodot, värikkäitä, sisustus elementtejä sekä luovat elävää tunnelmaa. Meidän pitäisi uskaltaa leikkiä enemmän kasveilla. Tuoda eloa kukkalaudoille sommittelemalla eri värisiä ja kokoisia vieretysten.
Väreistä vihreä on meille tärkein väri. Se rauhoittaa ja vähentää stressiä. Kukkien hoitaminen on kuin lapsen hoitaminen. Jos kasvi voi huonosti niin usein teemme kaikkemme sen eteen, että rakas kukkamme virkoaisi jälleen.
Meillä on kasveista muistoja. Saatamme muistaa tietyt ihmiset pelkästään kukkien perusteella. Naapurin kauniilla kukilla olohuoneessaan tai lapsuudesta rakkaan isovanhemman makuuhuoneessa tuoksuvineen ruusuineen.
Leenan tuomat kukkapistokkaat saivat monta uutta kotia marttaillassa.

Mitä kasvi vaatii?
Valoa, vettä, lannoitetta ja hyvää multaa. Kesällä meillä on hyvin voimakas aurinko ja talvella heikko. Useimmat kasvit eivät kestä suoraa kuumaa auringonvaloa ja toiset eivät tykkää olla liian varjossa. Paras ikkunalauta yleensä on länsi ja itä, mutta kaikki kasvit eivät aina viihdy eri asunnoissa samoilla ikkunoilla. Pitää sopeuttaa.

Kastelu
Talvella kukat pärjäävät varsin vähäisellä kastelulla. Kesää kohden kastelua lisätään. Täytyy muistaa kuitenkin kohtuus kastelussa. Ei saa päästää kasvia liian kosteaksi, koska liika kosteus tekee enemmän haittaa, kuin kevyt kuivahtaminen. Kastele kädenlämpöisellä vedellä kasvit yläkautta niin vesi pääsee paremmin imeytymään juuriin. Ruukun alla on hyvä olla reilun kokoinen alusastia n.1-2cm ruukun pohjaa leveämpi minne pääsee ylimääräinen vesi valumaan. Kuulostaa ehkä hieman hassulta, mutta kukkia on hyvä käyttää silloin tällöin suihkussa. Kevyt suihkuttelu niin multa pääsee kunnolla kostumaan ja lehtiin kertynyt pölykin lähtee kätevästi pois.

Multa
Puutarha ohjelmien kukoistava aika ja jokavuotinen ohje kaikuu, että nyt on aika vaihtaa kukkien multa. Älkää vaihtako multaa. Mieluummin vain lisätään hieman, koska se on todella kova rasitus kasvin juurille. Hieman isompaan ruukkuun voi vaihtaa. Juuret eivät tykkää liiallisesta ronkkimisesta ja sen takia kasvilla vie paljon aikaa toipumiseen mullan vaihdosta. Multaa vaihtaessa ja lisättäessa on muistettava jättää ruukkuun 1-2cm kasteluvaraa.

Lannoitus
Kannattaa käyttää pulverimaista lannoitetta mieluummin, kuin nestemmäistä. Se riittää pidemmäksi aikaa ja käy halvemmaksi käyttää. Purkissa on yleensä mittakuppi mukana millä on helppo annostella kannuun. Talvella kasveja ei juurikaan lannoiteta, mutta keväällä auringon voimistuessa pikkuhiljaa lisätään.

Puutarhamartat
Kiinnostaako sinua puutarhamarttojen toiminta enemmänkin. Lue lisää täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi. Julkaisemme kommenttisi ja vastaamme siihen mahdollisimman pian. Terveisin Tikkurilan Martat