sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Sieniä - onko niitä?

Hannan ohje "ole tarkka mitä sieniä keräät ja syöt. Syö vain niitä sieniä, jotka tunnet 100 % varmasti."
Uudenmaan Marttojen sienineuvoja Hanna Pikkarainen vieraili Tikkurilan Marttojen sieni-illassa 16.09. Silloin luonnosta ei paljon vielä sieniä löytynyt, lähinnä kanttarelleja, mutta jotain Hanna oli sieni-iltaan kuitenkin löytänyt. Ja vahva usko hänellä oli, että kunhan saadaan sateita ja on vielä lämmintäkin niin kyllä ne sienirihmastot alkavat sieniä kasvattamaan tänäkin syksynä.

Tämän vuoden sieni on MUSTATORVISIENI  ja kasvis on SIPULI.
Sienimetsään lähtiessä ja sieniä kerätessä on aina syytä olla varma siitä, että tunnistaa keräämänsä sienet. Sen vuoksi sienikirjat kannattaa uusia säännöllisesti, sillä sienitutkimus etenee ja se mitä ennen pidettiin ehkä hyvänä ruokasienenä ei sitä tänä päivänä enää olekkaan tai sitten toisinpäin. Esim. mustarouskua ei tänä päivänä enää suositella kerättäväksi. Monta uutta sientä tuli tutuiksi Hannan kertomana, joita ei ennen ole tullut maistettua, joten uteliaana jäämme odottamaan mitä syksy tuo tullessaan. Ja miltä maistuvat esim. keväällä pensaiden juurelle kasvavat huhtasienet.

Sienten tunnistaminen:
* lakin muoto, väri, pintakelmu, alapinta
* jalka
* malto eli sienen "liha"
* maitiaisneste
* itiöiden väri
* maku
* tuoksu
* kasvupaikka ja kasvuaika

Kun menet sieneen:
* hengittävä, tasapohjainen kori on paras niin sienet pysyvät ehjinä (sanomalehtiä korin pohjalle suojaksi)
* harjallinen sieniveitsi (voit jo metsässä tehdä pikkusiivouksen)
* pieniä rasioita koppaan, jolloin voit esilajitella sieniä metsässä
* kerää vain terveitä, hyväkuntoisia sieniä
* älä kerää vilkkaiden teiden ja teollisuuslaitosten lähettyviltä
* muista myös itseäsi - jätä voimia keräämisen jälkeen myös sienten käsittelyyn 

Metsässä liikkuminen:
* oudossa, vieraassa metsässä eksymisen vaara on suurempi kuin tutuilla paikoilla. 
* muista katsoa missä kuljet ja miltä maasto näyttää niin osaat takaisinkin
* tarvittaessa kartta mukaan

Sienet ruokana:
* sienet ovat hyvää kevytruokaa
* ne sisältävät 90 % vettä
* sienet ovat hyviä kivennäisaineiden, valkuaisaineiden ja kuitujen lähteitä
* vahveroissa on runsaasti D-vitamiinia

Sienten säilöminen:
* kuivaaminen
* suolaaminen
* pakastaminen
* hapattaminen
* etikkasäilöntä

Lisätietoa säilönnästä löydät Marttojen sivuilta

Sieniä voi käyttää myös esim. lankojen värjäämiseen.
Martat -lehdessä 6/2015 on paljon tietoa sienistä.
Tuore sieni on kuin tuore kala. Valmista ja käytä sienet pian keräämisen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi. Julkaisemme kommenttisi ja vastaamme siihen mahdollisimman pian. Terveisin Tikkurilan Martat