torstai 5. maaliskuuta 2015

Ota diabetes hallintaan nyt!


Tikkurilan Marttojen marttaillassa 4.3. diabeteksesta oli kertomassa Pääkaupunkiseudun Diabetesyhdistyksen diabeteshoitaja Riitta Linnanmäki-Rinne. Aihe on tärkeä ja monia koskettava. Siitä kertoi myöskin marttailtaan osallistuneiden marttojemme määrä. Diabetes koskettaa lähes kaikkia ainakin sen kautta, että tuttavapiiriin kuuluu joku diabeetikko.




Tyypin 1 diabetes on noin 40 000 suomalaisella. Jatkuva, elinikäinen insuliinihoito (pistoksina tai pumpulla) on elämän edellytys. Verensokerin omaseuranta ja ruuan hiilihydraattien laskeminen on tärkeää, koska insuliiniannokset sovitetaan hiilihydraattimäärien mukaisiksi. Tyypin 1 diabeteksen ehkäisykeinoja ei ole.

Tyypin 2 diabetes on noin 450 000 suomalaisella. Tyypin 2 diabetes on usein pitkään oireeton ja kehittyy hitaasti kuukausien/vuosien kuluessa, siksi se todetaankin usein vasta muiden laboratoriokokeiden yhteydessä. Painonhallinta liikunnan ja kevyen, terveellisen ruokavalion avulla ovat hoidon perusta. Tarvittaessa myös tabletti- ja insuliinihoito. Verenpaineen ja veren rasvojen hoito sekä veren liiallisen hyytymisen esto on tärkeää lisäsairauksien ehkäisemiseksi/hoitamiseksi.


Tyypin 2 diabeteksen sairastumisriskisi voit testata Diabetesliiton riskitestillä. Riskitesti löytyy linkistä aukeavan sivun alareunasta.

Normaali paino ja tarvittaessa painonpudotus ovat hyvän diabeteksen hoidon perusedellyksiä sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabeetikoille - ja kenelle tahansa. 

Itämeren ruokavalio - ole hyvä

Syö kolmion pohjalta paljon - huipulta harkiten.
Ota puolet kasviksia, 1/4 perunaa, riisiä tai pastaa, 1/4 kalaa, lihaa tai palkokasveja
diabeteshoitaja Riitta Linnanmäki-Rinne

Marttaillan päätteeksi Riitta mittasi halukkailta vielä verensokerin. Ja vaikka sormenpäähän pistäminen ja oman verensokeriarvon kuuleminen ensin hiukan jännittikin tehtiin se hyvällä huumorilla. Kiitos Riitta!

Jos diabetes, oma riskisi sairastua tyypin 2 diabetekseen tai verensokeriarvosi jäi mietityttämään, ota yhteys omalääkäriisi tai Pääkaupunkiseudun Diabetesyhdistyksen diabeteshoitaja Riitta Linnanmäki-Rinteeseen. Diabetesyhdistyksen vastaanoton erikoislääkärit ovat tyypin 1 ja 2 diabetekseen perehtyneitä. Heillä on myös muita erikoistumisaloja.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi. Julkaisemme kommenttisi ja vastaamme siihen mahdollisimman pian. Terveisin Tikkurilan Martat