perjantai 25. huhtikuuta 2014

Osaatko kuunnella...vai kuunteletko vain?

Huhtikuussa toteutetun Tikkurilan Marttojen Kevätseminaarin aiheena oli kommunikointi, yhdessä tekeminen, ryhmässä toimiminen ja toisten arvostaminen. Seminaarin vetäjänä toimi innostava ja asiantunteva Sonja Okker. 

Seminaarimatka sai arvoisensa vastaanoton, kun laivaterminaalissa meidät otettiin vastaan näin. Seminaari päästiinkin aloittamaan jo hyvissä ajoin ennen laivan lähtöä Helsingistä kohti Tukholmaa. 



Seminaarin neljä kriteeriä olivat;
1. Olla ja oppia uutta yhdessä 
2. Kulttuurivirike
3. Iloa arkeen
4.Hyvinvointia

Ryhmätyönä tehty ”avaruusmatka” osoitti meille kuinka tärkeää on sekä kuunnella että uskaltaa kyseenalaistaa omat tiedot ja taidot. Ohjeet, jotka seurasivat tehtävää ovat todella toimivia monessa tilanteessa. Viisi ”sormea” sanat, ”mikä, missä, milloin, kuka, miksi” ovat pieniä, mutta tärkeitä sanoja oikein käytettyinä. Ryhmät toimivat hyvin eritavoin, mutta tärkeintä oli, että kaikki olivat mukana ja opittiin jotain uuttakin. 




Kommunikointi on taitolaji riippumatta onko kyse yksityiselämästä tai työelämästä, toiminnasta yhteisössä tai kansainvälisesti.On ero ”kuunnella” ja ”kuulla” ja eikä vain korvilla vaan myös muilla aisteilla. Kuuntelu on aktiivinen prosessi ja kuuleminen on teknillinen tapahtuma. Kokeilkaapas lapsille!

Meillä on oikeus ottaa vastuu omasta elämästämme, omista ja myös muiden päätöksistä. Itsetunto on prosessi joka on koko elämämme oppikoulun osa - ja ilman arvosanaa.

Tukholma –päivänä tutustuimme Tukholman suomalaiseen kirkkoon, joka sijaitsee Kuninkaanlinnaa vastapäätä. kirkon edessä on kuulemma maailman pienin patsas, jolla sanotaan olevan ”taikavoimia” ja sitä käytiin tietenkin silittämässä.

Maailman pienin patsas, (kuva Suomen kaupunkilehtien sivuilta) 

Viking Line vietti matkamme aikana Sambaviikkoa ja kuin martoille suunniteltuna laivalla olikin käsityöhetki teemalla ”kuohuviiniä ja virkkausta”, jossa virkkasimme brasialaiset ystävärannekkeet. Virkkaustuokio herätti mielenkiintoa ja ulkomaalaisten kamerat napsivat useita kuvia tapahtumasta ja virkkaavista martoista. Samalla tapasimme kolmen muunkin marttayhdistyksen jäseniä. Terveiset ja kiitos tapaamisesta vielä näin jälkikäteen samassa laivassa matkanneille Keski-Lahden Martoille, Paavolan Martoille ja Iso-Äiniön Martoille. Yhdessä jälleen totesimme, että kyllä ”marttailu” on mukavaa!

Tikkurilan Marttojen matkajärjestelyistä vastanneet matkamartat olivat tehneet hyvää työtä etukäteen kevätseminaarin onnistumisen eteen. Siitä kiitos kaikkien matkalla mukana olleiden puolesta. Matkan järjestämiseen on tarvittu energiaa ja halua järjestää iloa ja hyödyllistä yhdessäoloa.  Kun kaikki Martat ja Martit panevat ”hynttyynsä yhteen” ja päättävät tehdä jotain, niin silloin ”mennään eikä meinata”. 

Kukaan ei ole mestari syntyessään, mutta aina on mahdollisuus oppia uutta ja yhdessä tekemällä se on hauskempaakin, kuten kouluttajamme Sonja Okker totesi. Erilaisuus on voimavara, ikään kuin panisi rahaa  pankkiin. Kun hyväksymme itsemme, hyväksymme myös muut. Erilaisuus on rikkaus ihmissuhteissa. Teemme omasta ja toinen toisemme elämästä helpomman, jos toteutamme James Jorrgewardin ohjeen

”Jos kosketat minua hellästi ja varoen,
Jos näet minut  ja hymyilet minulle,
Jos kuuntelet minua ennen kuin sinä itse puhut,
Tulen kasvamaan, todella kasvamaan”

Sonjan opeilla jatkamme eteenpäin kohti seuraavia haasteita!
4.       

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi. Julkaisemme kommenttisi ja vastaamme siihen mahdollisimman pian. Terveisin Tikkurilan Martat