maanantai 21. marraskuuta 2016

Ovatko silmät sielun peili?


Marttaillassa 16.11.2016 Tikkurilan Specsaversin optikko Pirjo Selkänen kertoi näkemisestä, ikänäöstä, silmäsairauksista ja niiden oireista sekä hoidoista. Pirjon esitys sisälsi paljon tietoa silmistä ja näkemisestä. Osaan näkemisen asioista löytyy apu ammattitaitoiselta optikolta, mutta silmäsairauksien diagnosoiminen ja hoito kuuluu silmälääkärille. Optikko näkee kuitenkin silmistä paljon ja osaa ohjata asiakkaansa hakeutumaan silmälääkärille. Molempia osaajia tarvitaan, jotta silmämme voisivat hyvin ja näkeminen olisi helppoa.


Tyypillisimmät silmäsairaudet ovat;

* Kuivat silmät, joka ei ole paha silmävaiva. Sen voi hoitaa apteekista saatavilla silmätipoilla. 
* Diabeetikko on oikeutettu hoitotakuun piirin kuuluvaan säännöllisesti otettaviin silmänpohjakuviin. Diabeteksen hoitotasapaino vaikuttaa silmien terveyteen. Usein 2-tyypin diabetes todetaan niin myöhään, että silmänpohjamuutoksia on ehtinyt jo muodostumaan. 
* Silmänpainetauti on periytyvä silmäsairaus. Jos tiedät suvussasi, vanhemmillasi olevan  silmänpainetautia hakeudu ajoissa silmänpainemittauksiin ja käy tarkistuksissa säännöllisesti. Suositeltavaa on käydä mittauttamassa silmänpaine viimeistään 40-vuotiaana ja sen jälkeen vähintään viiden vuoden välein.
* Kaihi ei ole niin peloittava kuin luullaan. Kaihileikkaus on päiväkirurginen toimenpide ja potilaalle helppo. Kaihileikkausta ei tarvitse pelätä.


Milloin optikko ei voi määrätä laseja?

Jos asiakkaalle on tehty esim. silmäleikkaus  on käytävä silmälääkärillä (laki määrää näin). Jos asiakas on saanut leikkaavalta/hoitavalta taholta luvan, että optikko voi määrätä lasit on siihen  oltava kirjallinen lupa. 

Kiitos Pirjo Selkänen vierailusta Tikkurilan Marttojen  Mutta ovatko silmät sielun peili? Ehkä ei ihan niinkään, mutta paljon silmistä voidaan nähdä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi. Julkaisemme kommenttisi ja vastaamme siihen mahdollisimman pian. Terveisin Tikkurilan Martat