perjantai 27. marraskuuta 2015

Tikkurilan Martoilla oli savonmurteinen pikkujouluilta.



Tikkurilan Marttojen vuosi 2015 lähenee päätöstään. Perinteisesti vietettiin pikkujoulua oman porukan kesken. Joulutortut, piparit ja glögi maistuivat ja iloinen puheensorina täytti huoneen samalla kun taustalla soivat jouluiset sävelet. 

Kun viralliset asiat ja loppuvuoden tekemiset oli saatu sovittua päästiinkin illan ohjelmaan. Vuosia pikkujouluihin on kuulunut ajankohtainen tai muuten vuoteen liittyvä kuvaelma. Tällä kertaa se oli "Linja-autossa on tunnelmaa", kun savonmurretta viäntävä Aimo tapasi entisen opettajansa, opettaja Piipon, 30-vuoden jälkeen. Opettaja Piippo oli saanut kersoiltansa käsilaukun mallisen hypistelymuhvin, jota hän nyt pyöritti ja esitteli Aimollekin. Matkan kuluessa tuli käsiteltyä Aimon ja Sipilän Juhan aikoinaan koulussa tekemät kujjeet. Kyllä ne opettaja Piippokin muisti, vatuloinniksi sanoi. 

Pikkujouluihin kuuluu joululaulut totta kai ja runot. Yksi illan runoista oli "Maalaishiiri ja 
kaupunkilaishiiri", jonka lähde on; Pohjanpää Lauri, Valitut runot, WSOY, 1948.

"Tuli maalaishiirelle vierahaks 
ihan kaupunkilaisserkku.
Oli tallin alla päivälliset
ja herkun vieressä herkku,
siin´olikin: marjaa, hernettä
ja silavaakin pala,
ja hiiri hykersi käsiään:
" No, serkku, syödä ala."

Välillä kerrattiin ja muisteltiin Marttojen historiaa sekä omia lapsuuden aikaisia joulumuistoja. Paula kertoi miten Martat ovat saaneet alkunsa v. 1899 ja Leena kertoi aikoinaan Viipurin marttapiiriin kuuluneesta Ravansaaresta. Erikoista Ravansaaressa oli se, että siellä oli ollut jo silloin katuvalot. 


Kun kerta savonmurteella oli aloitettu niin sillä myös lopetettiin. Jouluevankeliumi savoksi alkaa näin; (Kääntänyt Unto Eskelinen)

" Annapaha ollakkaa, niin siihe aekaa anto keisraj Aakustus semmosen ukkaasin, että koko 
mualima on pantava verolle. Tämä olj sillonj ensmäenen kerta ja se sattu Kuiriniuksen toemiissa Syyrijan piätoplokkaana. Kaekki lähtivättii ihan sillä teen verokirjaan täntättäviks itekuhhii ommaan kaapuntiisa. 

Niimpähän lähti Kalilejasta Nasaretin kaapunnista ja mänj ilimottaatummaan veroherroelle 
Juuteaan, Tuavetin kaapuntiin Peetlehemmii, se ku olh niät sen Tuavetin sukukieppiä.
Reissun piälle se lähti yhessä morsijamensa Marijan kansa, jokolh jo pieniin päe.

Marijan synnyttämise aeka tuljlii heijjän siellä ollessa, Ja niimpä hiän tehhä pyöräätti poeja, esikoesesa, kiäräsj hänet kapaloo ja panj elukkae aperuuhee, koskapa kievarjtalo olh jo tikaten täännä."

Niin hiiriruno kuin savonmurteella esitetty jouluevankeliumikin olivat kuin keskustelun avaajia tämän päivän asioihin. Mitkä asiat ovat tänä päivänä ensimmäisinä uutisissa ja miten niihin suhtaudumme.

Hyvillä mielin ja itselle uusi vaate, huivi, kirja, koriste-esine tai jokin muu marttakolleegan iltaan tuoma "vaihtari" mukana lähdimme kotia kohti. Tämä marttailtahan vietettiin marttojen GarDeRobi - teemalla, johon kuuluu korjaamisen lisäksi kierrättäminen ja vaihtaminen. Toki esillä oli myös marttojemme taidokkaita käsitöitä, joita sai ostaa vaikka joululahjoiksi. 

Olisitko sinä ollut kiinnostunut kesäisestä pitsihatusta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi. Julkaisemme kommenttisi ja vastaamme siihen mahdollisimman pian. Terveisin Tikkurilan Martat