Hannan ohje "ole tarkka mitä sieniä keräät ja syöt. Syö vain niitä sieniä, jotka tunnet 100 % varmasti." |
Tämän vuoden sieni on MUSTATORVISIENI ja kasvis on SIPULI. |
Sienten tunnistaminen:
* lakin muoto, väri, pintakelmu, alapinta
* jalka
* malto eli sienen "liha"
* maitiaisneste
* itiöiden väri
* maku
* tuoksu
* kasvupaikka ja kasvuaika
Kun menet sieneen:
* hengittävä, tasapohjainen kori on paras niin sienet pysyvät ehjinä (sanomalehtiä korin pohjalle suojaksi)
* harjallinen sieniveitsi (voit jo metsässä tehdä pikkusiivouksen)
* pieniä rasioita koppaan, jolloin voit esilajitella sieniä metsässä
* kerää vain terveitä, hyväkuntoisia sieniä
* älä kerää vilkkaiden teiden ja teollisuuslaitosten lähettyviltä
* muista myös itseäsi - jätä voimia keräämisen jälkeen myös sienten käsittelyyn
Metsässä liikkuminen:
* oudossa, vieraassa metsässä eksymisen vaara on suurempi kuin tutuilla paikoilla.
* muista katsoa missä kuljet ja miltä maasto näyttää niin osaat takaisinkin
* tarvittaessa kartta mukaan
Sienet ruokana:
* sienet ovat hyvää kevytruokaa
* ne sisältävät 90 % vettä
* sienet ovat hyviä kivennäisaineiden, valkuaisaineiden ja kuitujen lähteitä
* vahveroissa on runsaasti D-vitamiinia
Sienten säilöminen:
* kuivaaminen
* suolaaminen
* pakastaminen
* hapattaminen
* etikkasäilöntä
Lisätietoa säilönnästä löydät Marttojen sivuilta.
Sieniä voi käyttää myös esim. lankojen värjäämiseen.
Martat -lehdessä 6/2015 on paljon tietoa sienistä. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos viestistäsi. Julkaisemme kommenttisi ja vastaamme siihen mahdollisimman pian. Terveisin Tikkurilan Martat