perjantai 22. toukokuuta 2015

Historian havinaa ja vahvasti tätä päivää




Tikkurilan ja Ruskeasannan Martat tekivät yhteisen kevätretken keskelle elävää historiaa ja historian keskellä vahvasti tässä päivässä elävää seutua. Fiskarsin ruukilla, Billnäsin ruukilla ja Mustion Linnalla on kaikilla pitkät vuosisataiset perinteet ja monipolvinen, mielenkiintoinen historia aina 1600-luvulta tähän päivään saakka.

Fiskarsin ruukkialue Fiskarissa


Lumoava ruukkimiljöö, historiallinen arkkitehtuuri ja kaunis luonto muodostavat yhdessä tutustumisen arvoisen kokonaisuuden. Kaunis aurinkoinen sää suosi marttojamme tutustumaan Fiskarin maisemiin ja ruukkimiljöön puoteihin. Aikaa olisi saanut kulumaan enemmänkin jo pelkästään Fiskarsin ruukkialueella.

Billnäsin ruukkialue Pinjaisissa

Billnäs on suomeksi Pinjainen. Billnäsin ruukkialueeseen tutustuimme bussiajelulle paikallisen oppaan opastamana. Saimme kuulla Fiskarsin tehtaan kolmivuorotyötä tekevistä roboteista, perinnekäsityöläisistä ja koulusta, joka oli ollut lopettamisuhan alla. Koulu oli kuitenkin palkittu ”vuoden kouluna” ja idearikkaat opettajat olivat pystyttäneet koulun kohdalle kyltin "Vuoden koulu, ehkä kahden". Se oli kannattanut. Koulu toimii edelleenkin.

Mustion Linna Mustion kylän vieressä Raaseporissa

Mustion Linna on yksi Suomen arvokkaimmista kartanoista ja sen historia ulottuu yli 200 vuoden taakse. Tämän pystyi aistimaan heti linnan puutarhaan tullessaan ja nähtyään arvokkaan näköisen portin, rakennukset ja patsaat.




Magnus Linder II rakennutti Mustion Linnan vv. 17831792. Linna on Suomen suurin ei-kirkollinen puurakennus. 

Päärakennuksessa huomio kiinnittyi neljästä eri puulajista tehtyyn parkettilattiaan, uuneihin, kelloihin, tauluihin ja tietenkin marttoja kiinnostaviin astiakaappeihin.





Mustion Linnan astiakaappi.
Mustion Linnassa ovat vierailleet niin kuninkaalliset kuin Suomenkin merkittävät henkilöt. Kuningas Kustaa III, tsaarit Aleksanteri I ja Aleksanteri II, Jean Sibelius ja Louis Sparre ovat olleet vieraina Mustion Linnassa. Mustion Linnan loistokkaimmista aikakausista oli Hjalmar Linderin aikana, 1900-luvun ensimmäisinä vuosina. Hän omisti mm. maata yhteensä 64 000 ha ja osti yhden Suomen ensimmäisistä autoista vuonna 1902.

Eikä Mustion Linna olisi Linna, jos siellä ei kummittelisi. Mutta kuka tai mikä oli Mustion Linnan kummitus? Sen saat kuulla, kun tutustut Mustion Linnan mielenkiintoiseen historiaan opastetulla tutustumiskäynnillä.


Kevätretkemme oli onnistunut ja mielenkiintoinen. Kiitos Ruskeasannan Martoille kevätretken järjestämisestä ja seurasta. Kiitos myös oppaillemme ja bussinkuljettajallemme.

Yhdessä marttailu on kaksinverroin hauskempaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi. Julkaisemme kommenttisi ja vastaamme siihen mahdollisimman pian. Terveisin Tikkurilan Martat