Tikkurilan ja
Kartanonkosken marttojen yhteisessä marttaillassa käsiteltiin villivihanneksia,
niiden tunnistamista ja käyttöä sekä ruokana että rohtona. Sannan ja Helenan
mielenkiintoisesti alustama ilta herätti vilkkaan keskustelun kokemuksista ja
uusista ideoista.
Villivihannesten,
hortakasvien kerääminen on hauskaa ja usein palkitseva tapa liikkua luonnossa.
Salaatin ja ruokien joukkoon luonnosta löytyy useita kasveja. Muista kuitenkin
aina, että keräät ainoastaan niitä kasveja, jotka varmasti tunnistat. Useilla
villivihanneksilla on myös näköislajeja, jotka eivät sovellu syötäviksi. Toinen
tärkeä asia on selvittää kasviheimot allergiareaktioiden välttämiseksi. Jos
olet esim. koivuallergikko kaikki koivun kanssa samaan heimoon kuuluvat kasvit
voivat aiheuttaa ongelmia. Hyvä kasvio kasvien tunnistamiseksi on hyvä ottaa
retkelle mukaan. Villivihannekset tuovat oman mausteensa kevään ja kesän salaatteihin.
Villivihannesten
keräämispaikat on myös tärkeää valita oikein. Kerää vain puhtailta alueilta.
Vältä liikenteen saasteita. Eri lähteistä riippuen suositellaan 25-50 m
varorajaa tiestä. Vältä keräämästä kasveja läheltä navettoja ja vastaavia
rakennuksia.
Vantaalla on
alueita, joilta kasvien kerääminen ravinnoksi kannattaa unohtaa ja keskittyä
vain ihailemaan kevään ja kesän kaunista luontoa. Maaperä sisältää tietyillä
alueilla vanhojen teollisuusrakennusten jäliltä aineita, joiden vuoksi näillä
alueilla kasvavat kasvit eivät sovellu syötäviksi. Tämän jutun lopusta löydät linkin Vantaan kaupungin Ympäristökeskuksen sivujen tiedotteeseen, jossa kerrotaan lyijypitoisista alueista ja niillä kasvavien kasvien käytöstä ravintona.
Muista myös, että kaikkien kasvien keruu ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Esim. koivunmahlan valuttamiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Jutun lopussa olevasta Metsähallituksen Luontoon -linkistä löydät tietoa jokamiehenoikeuksista.
Muista myös, että kaikkien kasvien keruu ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Esim. koivunmahlan valuttamiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Jutun lopussa olevasta Metsähallituksen Luontoon -linkistä löydät tietoa jokamiehenoikeuksista.
Villivihanneskausi
on alkanut ja kasvit ovat maukkaimmillaan keväällä ja alkukesästä. Seuraavana
muutamia maukkaita kasveja ja vinkkejä niiden tunnistamisesta sekä käytöstä. Ja
vaikka tällä kertaa emme kerrokaan nokkosesta, tuosta kesän polttavasta
inhokista niin myös se on maukas villivihannes esim. leivonnassa. Maitohorsman
nuoret versot ovat höyrytettyinä oiva parsan vastine.
Tuntomerkit: 30-100 cm korkea monivuotinen sarjakukkaiskasvi,
tiheinä kasvustoina. Lehdet toistamiseen 3-sormiset, lehdykät epäsymmetriset.
Kukinto kerrannaissarja, jossa pienet vihertävänvalkois-set kukat. Kannattaa
katsoa edellisenä vuotena, missä vuohenputki kasvaa ja sitten vasta poimia
seuraavana vuotena, koska vuohenputki
pitää tuntea varmasti.
Maku: Villi.
Kerättävä osa: Nuoret, vielä supussa olevat
aluslehdet (täysikasvuiset väkeviä).
Keräysaika: Varhain keväällä.
Käyttö: Erityisesti tomaattiruokiin lisäksi
keittoihin, patoihin, muhennoksiin, yrttileipiin, salaatteihin, pestoihin,
pinaatin tapaan, ohukaisiin, pannukakkuihin, kasvisliemenä, yrttijuomana ja
–suolana.
Kasvien lehdet sisältävät:
Rautaa,
magnesiumia ja C-vitamiinia
Käyttö rohtona: Kihtilääkkeenä esim. varvas kääritään
murskattujen vuohenputkien sisään koviakin kipuja levittämään. Lisää virtsaneritystä ja
auttaa virtsarakkovaivoihin. Helpottaa iskias- ja nivelkipuja. Hoitaa
eturauhasta, joten miesten kannatta opetella nauttimaan vuohenputkea.
VINKKEJÄ; Vuohenjuusto ja vuohenputki ovat oiva
pari ja maistuvat taivaalliselta. Vuohenputki ja basilika ovat myös mahtava makupari.
Opettele rakastamaan vuohenputkea ja herkuttelemaan sillä, koska kasvia on vaikea
kitkeä sukupuuttoon. Nosta se kunniapaikalle ruokapöytään.
VOIKUKKA (Taraxacum spp.)
Tuntomerkit: Monivuotinen ruoho. Lehdet
ruusukkeena varren tyvessä. Kukinto lehdetön keltaiseen mykeröön päättyvä vana.
Yleinen koko maassa.
Näköislaji: Syysmaitiainen
Maku: Voimakas, kitkerä, pippurisen kirpeä
(POISTA LEHTIRUOTI)
Kerättävä osa: Sileälaitaiset lehdet ja juuret.
Keräysaika: Lehdet alkukesällä, ennen kukintaa.
Juuret joko keväällä ennen kukintaa tai myöhään syksyllä lehtien lakastuessa.
Käyttö: Lehdet salaatteihin,
muhennoksiin ja keit-toihin, munakkaisiin, voileipien päälle, marinaadeihin. Juuret
keittoihin, patoihin, mausteeksi kaljaan tai juomiin, kahvinkorvikkeeksi,
jauhettuna jauhojen jatkeena leivontaan ja puuroihin.
Kasvien lehdet sisältävät: Vähemmän nitraatteija kuin
viljellyissä salaateissa. Runsaasti betakaroteenia, B-, C-, K1- ja D-vitamiinia,
rautaa ja kaliumia. Kasvissa on myös kalsiumia, fosforia, magnesiumia, luteenia
ja inuliinia.
Käyttö rohtona: Tehokas maksan hellijä ja kehon
puhdistaja. Kasvi puhdistaa verta, maksaa ja munuaisia. Lisää virtasaneritystä,
jolloin ylimääräinen neste poistuu kehosta kaliumvarastoja verottamatta. Se
poistaa turvotusta sekä lisää ruokahalua. Edistää ruuansulatusta helpottaen
erityisesti vatsan ja suoliston vaivoja. Apua kihtiin ja reumaankin. Sopii
rasvaisen ja ärtyneen ihon hoitoon, sillä se puhdistaa ja kirkastaa ihoa. Kosmetiikkateollisuus
hyödyntää kasvia mm. naamioissa, ihoöljyissä ja kylpytuotteissa.
VINKKEJÄ; Unohda kevään ja kesän ajaksi kaupan ruukkusalaatit
ja käytä sijaan ravinteikkaita ja herkullisia sileälaitaisia voikukantehtiä,
joista tehty salaatti maistuu ihanalta, virkistää ja kaunistaa. Omakotitalon
asukas voi perustaa pihalleen villivihannesviljelmän sileälehtistä voikukkista ja huippukasvi nokkosta. Käytä
maitiaisnestettä syylien poistoon. Muutama voikukanlehti kasvoilla saunan löylyssä
puhdistaa ja raikastaa ihoa.
SIANKÄRSÄMÖ (Achillea millefolium)
Tuntomerkit: 30-40 cm korkea monivuotinen ruoho.
Lehdet hienoliuskaiset. Kukinto valkokukkaisia mykeröitä. Koko kasvi
hierottaissa voimakkaan tuoksuinen.Yleinen koko maassa, pohjoisimmissa osissa
harvinainen - paikoin.
Näköislaji: Ojakärsämö
Maku: Voimakkaan ryytinen.
Käytettävä osa: Nuoret lehdet ja kukinnot
Keräysaika: Lehdet ennen kukintaa, kukinnot
keskikesällä.
Käyttö: Lehdet pieninä määrinä rasvaisten
ruokien mauste. Sopii myös salaatteihin, kastikkeisiin, keittoihin, patoihin,
muhennokseen sekä yrttisekoituksiin, riista- ja sieniruokiin. Kukat myös mm.
lihamausteena.
Kasvin lehdet sisältävät: Siankärsämö on terveyspommi. Sisältää
lukuisia hivenaineita mm. magnesiumia, mangaania, eteerisiä öljyjä,
glukosideja, flavonoideja sekä luonnon salisylaatteja. Siinä on myös seleeniä,
kaliumia, C- ja E-vitamiineja.
Käyttö rohtona: Siankärsämö hellii suolistoa ja
hengitysteitä myös maksa kiittää. Tehokas verenseisauttaja (laita haavalle heti
kuivattua tai tuoretta siankärsämöä ja hämmästy). Vauhdita huuliherpeksen
paranemista tuoreella siankärsämöllä. (Aseta kasvin pala hautumaan yöksi herpeksen
päälle laastarin tai teipin avulla. Päivällä hoida herpestä siankärsämöteehen kastetulla pumpulitukolla). Edistää
ruuansulatusta, maksan toimintaa, toimii myös peräpukamien hoitajana. Hoidettu
myös vilustumistauteja ja tulehduksia. Alentaa verenpainetta ja tasapainottaa
verensokeria. Piristää myös laiskasti toimivaan verenkiertoa. Tunnetaan myös
kauneudenhoidossa esim. kosmetiikkateollisuus valmistaa siankärsämöstä naamioita,
kasvo- ja suuvesiä.
Vinkit: Lisää vastapuristettuun kaalimehuun
muutama hienoksi hakattu siankärsämönlehti. Saat tehobuustin aivoille ja
suolistolle. Kasvin kukissa on supistavia ja eteerisiä öljyjä, jotka hoitavat
rasvaista ihoa. Elvytä vanha perinne: Laita siankärsämönkukkia hääkimppuun
turvaamaan seitsemän rakkauden vuotta! Raskaana olevien tulee käyttää
kohtuudella siankärsämöä. Käytä ryytimäistä siankärsämöä alkuun hillitysti,
jotta maku ei lyö yli kokkauksessa.
TÄRKEÄÄ; Pujo- ja kamomilla-allergikot
voivat saada oireita siankärsämöstä!!!!
POIMULEHTI (Alchemilkla vulgaris)
Tuntomerkit: Monivuotinen ruoho, lehdet sormihalkoiset ja
nuorena poimuttuneet. Lehden poimu kerää kastetta. Yleinen koko maassa.
Maku: Miedon kirpeä
Kerättävä osa: Lehdet ja kukat
Keräysaika: Alkukesällä ennen kukintaa
Käyttö: Yrttijuomiin, salaatteihin, keittoihin ja muhennoksiin. Kukat teesekoituksiin.
Kasvin
lehdet sisältävät: Kasvi
on todellinen vitamiinipommi: neljä kertaa enemmän C-vitamiinia kuin
appelsiinissa.
Käyttö
rohtona: Sisältää
salisyylihappoa, joka lievittää kipua ja poistaa tulehduksia (esim. rakot ja
hirtymät). Eteeriset öljyt, tanniini- ja katekiinityyppiset parkkiaineet
supistavat limakalvoja ja edistävät ruuansulatusta. Ne parantavat myös ripulia
ja verenvuotoa. Poimulehti rauhoittaa ja laukaisee vatsan kouristuksia. Kukkivasta
poimulehdestä saa ihanaa naisen hyvinvointia hellivää teetä!!!! Säännöllinen käyttö
lievittää kuukautiskipuja ja vaihdevuosivaivoja sekä tasapainottaa
hormoonitoimintaa
eli on NAISTEN PARAS YSTÄVÄ.
Vinkit: Vanhan kansan kertomaa: poimulehti tyynyn
alla takaa levollisen unen. Tuoreesta tai kuivatusta poimulehdestä haudutettu tee
sopii myös kasvisliemeksi. Hauduta isot poimulehdet väsyneitä ja turvonneita
jalkoja hoitavaksi kylvyksi.
Tutustu kotimaisiin
villivihanneksiimme joko kauniina kasveina ja kukkina tai nauttien niiden
aromikkaista makuelämyksistä. Lisätietoa löydät kirjoista ja netistä, esim. Arktiset Aromit -nettisivut tai
Metsähallituksen Luontoon-sivut.
Tunnistatko mitkä jo edellä esitellyistä villivihanneksista löytyvät tästä salaatista lisämausteena tomaatille ja paprikalle?
Eikä kesää ilman mansikoita. Jälkiruokien maustamiseen ja koristeluun löytyy pihapiiristä myös aineksia.
Tunnistatko mitkä jo edellä esitellyistä villivihanneksista löytyvät tästä salaatista lisämausteena tomaatille ja paprikalle?
Vuohenputken, poimulehden ja voikukan lehtiähän siinä mukana on... |
Mansikoita, jäätelöä ja kurtturuusun terälehtiä...kesää odotellessa.. |
Toivotamme sinulle makumatkoja villivihannesten pariin ja tutustumisen iloa HORTAAN!
TÄRKEÄÄ! Tutustu Vantaan kaupungin Ympäristökeskuksen tiedotteeseen
(huhtikuu 2013).
Tiedotteesta löydät tarkemmat tiedot Tikkurilan, Hiekkaharjun ja Jokiniemen
lyijypitoisista alueista ja Ravintokasvien käytöstä näillä alueilla.
KIRJALLISUUTTA:
Raija
Kivimetsä – Jouko Kivimetsä; Hulluna hortaan, Hyvinvointia ja herkkuja
villivihanneksista
Annemarta
Borgen; Minun yrttini, kirja yrteistä ja yrttiruuista
Taina Kuusi –
Risto Nurmi – Anu Murto; Villit nautinnot
Toivo
Rautavaara; Mihin kasvimme kelpaavat
A.Vogel; Luonto
paras lääkitsijä
Peter McHoy –
Pamela Westland; Yrttiaapinen
Valitut Palat
Suomen Terveyskasvit, Luonnon parantavat yrtit ja niiden salaisuudet
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos viestistäsi. Julkaisemme kommenttisi ja vastaamme siihen mahdollisimman pian. Terveisin Tikkurilan Martat